Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 listopada 2011

I LOVE FISH



______________________________________________________________________________
ŁOSOŚ PO TAJSKU
2,5 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka ziarenek kolendry, zmiażdżonych
0,5 łyżeczki chilli
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju sezamowego
4 filety z łososia
2 łyżki oleju roślinnego
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1) Wymieszać imbir, kolendrę, chilli, sok z limonki  i olej sezamowy.
2) Łososia ułożyć w szerokim, niemetalowym naczyniu i polać sosem, równomiernie pokrywając każdy filet.
3)Naczynie przykryć folią plastikową i wstawić do lodówki na 30 minut.
4) Dużą, ciężką patelnię lub brytfannę posmarować olejem i podgrzać na dużym ogniu. ułożyć tam łososia.
5) Smażyć łososia przez 3-4 minuty, bez przewracania na drugą stronę, aż utworzy się chrupiąca  skórka, a mięso będzie się łatwo rozwarstwiać.

______________________________________________________________________________
SALMON in Thai
2.5 cm grated ginger root
1 teaspoon coriander seeds, crushed
0.5 tsp chilli
1 tablespoon lime juice
1 tablespoon sesame oil
4 fillets of salmon
2 tablespoons vegetable oil
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1) Mix the ginger, coriander, chili, lime juice and sesame oil.
2) Salmon lay in a broad, non-metallic dish and pour the sauce, covering each fillet evenly.
3) Cover the dish with plastic and refrigerate for 30 minutes.
4) A large, heavy frying pan or baking dish rubbed with oil and heat over high heat. there lay the salmon.
5) Fry the salmon for 3-4 minutes, without turning to the other side, until a crispy crust and the meat will easilystratify.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz