Szukaj na tym blogu

wtorek, 16 sierpnia 2011

Innowacyjny "sorbet" z Kiwi

Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że skieruje go do rodziców. Oni muszą mieć tyle fantazji i pomysłowości, żeby zachęcić dziecko do zjedzenia owoców czy warzyw. Mam nadzieje, że dzięki temu przepisowi ułatwię im troszeczkę życie :). 
Chyba każde dziecko lubi słodycze, a jeśli chodzi o lody można tu śmiało powiedzieć, że je wręcz kochają. Jeśli jednak na patyku nie będą się znajdowały lody tylko owoce..? Będzie to dla nich zaskoczenie, że owoce są jednak smaczne.
 A oto przepis:
1.  Tabliczka czekolady (mlecznej)
2.  4 kiwi ( lub inny owoc np. banan) 
3. troszeczkę mleka
(opcjonalnie skórka pomarańczy)

Do zestawu do robienia fondue wrzucam pokrojoną czekoladę, dolewam troszeczkę mleka (żeby czekolada się nie przypaliła) i ewentualnie skórkę pomarańczy (można roztopić czekoladę także na parze, jednak ja jestem leniwa ). Zapalam świeczkę i czekam ok. 5 minut żeby czekolada się roztopiła. W tym czasie kroje na grube plastry kiwi. Na spodzie robię małe na cięcie, wkładam tam patyczek. Energicznie mieszam czekoladę. Musi być gładka konsystencja. Maczam w niej kiwi. Odkładam kiwi do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz